8 Ekim 2012 Pazartesi

E-maillerde Hitap


Müşteriniz olan X markasının a,b,c  departanları var diyelim. Tüm şirkete yazıyorsanız “Dear all” diyebilirsiniz. A departmanına yazıyorsanız “Dear –a- team” diyebilirsiniz. Samimi iseniz her ikisi için de “Hi all” diyebilirsiniz.
İsimleri M ve N olan 2 kişiye yazıyorsanız “Hi M & N” diyebilirsiniz, samimi iseniz “Hi 2” diyebilirsiniz:) her zaman değil tabi;)
“Dear” ile başlamak “Hi” yada “Hey” ile başlamaya göre biraz daha mesafelidir. Ama “Dear” ne resmidir ne de çok samimidir. Tercih edilesidir. Ancak yazdığınız kişi her gün birçok kez yazıştığınız kişi ise her defasında “Dear X” demeye gerek yok. “Hey X” dersiniz. Hatta bu kişiye ömür boyu “Hi X” diyebilirsiniz.
Aynı gün artık 100.kez yazıyorsanız "Hi again" yada “it’s me again:)” le başlayıp şirinlik yapabilirsiniz.

Çok samimi olunduğumunda "Hi dear" diyebilirsiniz. Buradaki "dear" canım,cicim,tatlım anlamında.
Tekstil sektöründe, özellikle hazır giyimde müşteri ile aranızda fırtınalı bir aşk vardır desem abartmış olmam. Bu sektörün kavga döğüş, çemkirme, üste çıkmak için elinden geleni ardına koymama, anında satma ve sonra hiçbir şey olmamış gibi sevişme, kompliman yapma  yada enseye tokat gibi birçok zıtlığı kucaklayan kocaman bir kalbi olduğundan diğer sektörlere nazaran çalıştığınız şirkette kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz bir ortam yakalamanız muhtemeldir. Bu nedenle 500 mağazası olan müşteri-markanızın patronuna bile ismiyle hitap edebilirsiniz. “Dear Mr X” yerine “Dear X” gibi. O kadar ki Mr , Miss .. komik kaçabilir. Ama siz yine de çalışma arkadaşlarınıza bir sorun:)

E-maile başlarken “Good morning X” felan pek kullanılmaz, bunun yerine mail sonunda “Have a nice day!” dersiniz.

ANAHTAR KELİME: hitap, mail başlangıcı, mail başı, başlangıç, giriş (ctrl+F yaptığında bulasın diye)

NOT: yazar değilim, editör yada edebiyatçı da. Okulda kompozisyonlarımı babam yazardı. Şekline şemaline değil işlevine bakın. Anlamadığınız bir yer varsa sorun. (lafın gelişi tabi, sormayın, cevaplayamayabilirim)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder